Meditative Luxe: The New Lonsdale 409 at Canopy Display Village

Meditative Luxe: The New Lonsdale 409 at Canopy Display Village

Fairhaven Homes is pleased to welcome guest blogger Renee Pascouau as she relates her experience touring our latest display Lonsdale 409 at Canopy at Amstel in Cranbourne. Taking cues from the serene environs of an elite hotel day spa, the interior of this impressive 41 square home is a meditation on balance, natural light and the interplay of subtle airy hues. Read on for more on the vision behind this relaxing home.

The past few weeks have been a challenge for all of us, to say the very least. If you’re like me, you might be working from home and in less-than-ideal surrounds. Kids, noise, messes – everything seems amplified when you’re chained to the same old space. Looking around where I’ve been working and living, I’m feeling overrun by a sense of needing to transcend; to overcome the limitations of the spaces I’ve created and find peace in a boundless, tranquil environment. Or maybe I’m just missing my weekly hot stone massage. Whatever the case, when the invitation came from Fairhaven Homes to take a walk through their latest display I couldn’t say no. I was told the new Lonsdale 409 was an airy, light and bright home inside an impressive façade and it seemed like the refresh I needed

Arriving at the display village in Canopy at Amstel, it was immediately obvious which home I was there to see. Fairhaven’s Lonsdale looms large amongst the other displays but not in a boastful or ostentatious manner. Delicate shell tones illuminate the bold lines of the exterior complimented by soft greys. Feature light grey blockwork surrounds the garage entry as the theme is carried through to the ground floor, anchoring the wispy and whimsical hues awaiting beyond the glass front entry. I’m met out front by smiling Fairhaven New Home Consultant Shane Gunal who assures me I’m in for a treat.

I enter, the smooth click of the door lock. I breathe. Before me is a deep hall; bright and vanishing into an even greater wash of light. Sunlight streams through a generous glass corner draped in sheers and I run my hand along the cool grey block feature wall with its subtle texture. Immediately I am struck by the aesthetic – a meditation on balance, natural light and airy hues not unlike a serene hotel day spa.

To my right is a Study with its corner encased in glass complete with a desk in a light warm timber and linen clad armchairs. Upon the wall, I catch a glimpse of the playfulness to come: Three frosted white globes of light play upon the wall and a queenly yet quirky bust of a woman guards the simple timber desk.

Continuing through the Front Entry, a Powder Room and generous Laundry flank my left. The Laundry’s sliding door beckons light to the clean, light timber cabinets and marble-look porcelain splashback. The space is generous, storage abounds and it’s all hidden away easily from the entryway. Past the Laundry, I happen upon a Theatre Room sealed with a barn door upon tracks. Full of character, it easily slides quietly away to reveal deeper grey walls and brushed gold features within the warm, comfortable Family Theatre space.

As charmed as I am by the Entry, my curiosity propels me out of the Theatre and straight into the home’s heart. To either side, the space stretches out wide as the open centre is revealed. To my right, the clean yet warm and well-appointed Kitchen with its long, bright window. To my left, a glass wall of four impossibly tall windows vaults upward and disappears, whilst a warm timber staircase pours down languorously inviting me upstairs. The base of the staircase melts away into a Tiled Living Space framed with a comfortable linen sofa and a ceiling clad in narrow slats of light timber. The feature blocks reappear here as the cornerstone of the home whilst a flush modern gas fireplace flickers just beneath the staircase. Windows, shades open, invite me to explore the gardens and two stacker doors fold to reveal the serene Outdoor Entertaining space.

Here’s where I must take a seat on the lounge and admire the surrounds: from my vantage point, the heart of this home is yet more open and entrancing than ever. I see more detail of the chef style Kitchen. There is a formidable-looking island topped with a black glass range top, warm curving timber and white leather stools pulled up and ready.

There’s generous bench space, the surfaces shimmering white whilst timber elements interplay with the pristine flat, smooth, handle-less drawers and cabinets. Twin ovens sit side-by-side at easily accessible height and a nib wall slides to reveal an enviable Pantry space.

The Dining Area is certain to inspire as well. A playful concrete and curved timber table is surrounded with ribbed linen chairs and topped with textured, imaginative pottery. Above, a delicate yet rustic halo of light glimmers like time-polished stones in a floating river. Captivated by the scene, I rise and walk to mount the stairs to the floor above. I touch the timber rail and note the play of light across the glass panel balustrades as I climb higher, following the open expanse of the glass wall. Then, I come to the landing and find its end: The glass wall stretches high to meet the first floor’s ceiling in view of a loft space. I walk forward to touch the rail and peer outward and then down, my eyes following the graceful form of the staircase to the room below.

Upstairs, five generous light-filled Bedrooms complete with Powder Room, Family Bathroom and Master Ensuite provide private living spaces for every family member and guest. A second living space (Rumpus) and Study Nook round out the many choices of spaces for relaxation. And whilst undoubtedly everyone in the family will be satisfied with their individual space, one cannot go past the extraordinary Master Bedroom.

Stepping into the Master Suite, I am taken aback by its dynamics: it is huge at 5.7×4.5m and a timber feature inset into the wall and ceiling anchors the bed and captures the eye. Yet as bold as it is, like the rest of the home, it is a study in balance and harmony. Frosted glass orbs flank the bed head, soft carpet rolls through the room and sheers filter the daylight to a delicate sheen on every surface. I’m compelled to follow the carpets into the expansive Walk-in-Robe and finally to meet the artful tiles of the Master Bath. Again, I am stuck by the power of this build and its study in contrast. The ceiling opens wide into a vast skylight bathing the entire space in glowing, cool sunlight. Warm timber cabinetry plays against whites, greys and the sophisticated brushed gold of the fittings. The double shower encased in glass, though large, does not overwhelm or dominate the space. The bath in its playful curves is like a gleaming pearl. The space is both beautiful and useful, soft and bold.

Leaving the Lonsdale I’m left with a deep sense of relaxation. There is a balance in this home; one of excitement and familiarity. I’ve been surprised, delighted and wowed but in a way that made me say “this is like a home should be” not “this is a house of a builder’s wildest (or most expensive) dreams”. It is dynamic yet makes one stop and breathe. It is awash in light yet feels warm and like a safe space for deep introspection.

Whilst we’re all struggling with our own crowded and disjointed spaces during the COVID-19 pandemic, it’s important to know that moving forward, your space and your life can look how ever you want it to. I hope you’ll give yourself the opportunity to experience this incredible new display and the sense of balance and peace it could awaken in you.

Book your own 1-on-1 tour of the new Lonsdale 409

Book Now

Read our COVID-19 policy here